Suurin osa aloittelevista moottoripyöräilijöistä ei edes ymmärrä, minkälaisia varusteita tulisi olla päällä, kun lähdetään ajamaan. Se että vanhojen harrikoiden, tai nopeiden kilpapyörien, ajajat käyttävät nahkatakkeja, suojaavia housuja, saappaita, hanskoja ja kypäriä johtuu oikeasta tarpeesta – moottoripyörää ajaessa voi käydä huonosti. Jos nähdään ajajia ilman asianmukaisia varusteita, he ovat todennäköisesti aloittelijoita, jotka eivät ole vielä koskaan kaatuneet, mutta niin tulee käymään ennemmin tai myöhemmin. Moottoripyörällä ajaminen on paljon vaarallisempaa kuin autolla ajaminen, ihan senkin takia, että ympärillä ei ole metallista runkoa, joka suojaisi. Sen lisäksi ilmatyynyt ja muut turvallisuusvälineet puuttuvat. Ainut mikä moottoripyörää ajaessa suojaa, on ne varusteet jotka ovat päällä ja vaikka nämä eivät voikaan suojata kaikelta, pystyvät ne estää pahimmat vammat tietyissä tilanteissa. Tässä ovatkin ne varusteet, jotka jokaiselta ajajalta tulisi löytyä:

  • Kypärä

Tämä on jo lakisääteisesti vaadittu ja maalaisjärjellä ajateltuna asian pitäisi olla täysin selvä. Kypärä suojaa sitä tärkeintä osaa kehossa, eli päätä. Ilman kypärää ajaminen, tai huonolla kypärällä ajaminen, on nopea reitti aivovaurion saamiseen ja tämän jälkeen on turha unelmoida edes paidan pukemisesta omin voimin, saati sitten ajamisesta. Kypärän unohtaminen johtaa nopeasti elämään jossa ruoka nautitaan pilliä pitkin, sairaalan vuoteella maaten. Myös kypärää valitessa tulisi suosia sellaisia malleja, joissa on myös suoja leualle. On paljon todennäköisempää että etupuoli lentää asvalttiin ensin ja kun naaman ja tien välissä ei ole mitään, on täysin selvää kumpi tulee vaurioitumaan.

  • Hanskat

Luonnollisin reaktion kaatuessa on ottaa tie vastaan käsivoimin ja tämä nähdään myös moottoripyörällä kaatuessa, sillä se on vaistonvarainen liike. Kun tämä tiedostetaan, on helppo ymmärtää miksi kädet tulisi suojata, eikä pelkät pesuhanskat ole riittävät tähän tehtävään. Paras on hankkia kunnon hanskat, jotka suojaavat jopa ranteita ja näin hanskojen nahka on se mikä kärsii, kun taas oma iho jää koskemattomaksi.

  • Takki

Moottoripyörätakeilla on oma maineensa ja niiden käyttäminen nähdään tietynlaisena muotina. Niillä on kuitenkin oikea tehtävänsä, sillä ne suojaavat kehoa kun matkataan pyörällä isommissa nopeuksissa. Kaatuessa usein tullaan pyörimään tien pintaa pitkin hyvän tovin, jolloin ohuemmat vaatteet repeytyvät heti ja tien pintaan jää mukava ihosuikale omasta selästä, rinnasta ja käsistä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana takin valinnassa, sillä nahan tai käytetyn materiaalin tulee olla tarpeeksi paksu, jotta siitä on suojaamaan.

  • Kengät

Lenkkarit eivät ole se paras vaihtoehto, kun lähdetään miettimään kenkiä moottoripyöräilyyn. Parempi on käyttää saappaita tai työkenkiä, jotka suojaavat myös nilkkoja, jolloin käveleminen on todennäköisempää myös onnettomuuden jälkeen.