Onko sinulla jo oma moottoripyörä vai haaveiletko sellaisen hankkimisesta? Pohditko kenties, kuinka paljon harrastus tulee maksamaan, ja millaiset varustehankinnat ovat pakollisia aloittelijalle. Varusteiden hankinnassa vain katto on rajana, ja tuotteiden hinnat vaihtelevat merkittävästi. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia varusteita aloitteleva harrastaja tarvitsee.

Moottoripyörän käyttötarkoitus

Ennen varusteiden määrittämistä on syytä miettiä, mihin tarkoitukseen olet moottoripyörän hankkinut tai hankkimassa. Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaa nimittäin myös siihen, mitä varusteita kannattaa hankkia. Jos aiot käyttää moottoripyörääsi myös työmatkailuun, kannattaa ajovarusteisiin ja mahdollisten työvälineiden kuljettamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Jos aiot matkustaa erityisen vaativissa olosuhteissa, on esimerkiksi kengillä ja ajopuvulla tärkeä rooli. Mieti, liikutko pyörällä yksin vai kuljetatko kenties kyydissä puolisoasi tai esimerkiksi lastasi. Tällöin myös kyydissä matkustavan täytyy hankkia tiettyjä varusteita, käytännössä ainakin kypärä.

Yhä useammat käyttävät moottoripyörää kesäkaudella päivittäiseen liikkumiseen sekä työmatkalla että harrastusmielessä. Tällöin pyörällä on monenlaisia rooleja. Monikäyttöisyys vaikuttaa myös varusteiden valintaan siten, että pyöräilijän todennäköisesti kannattaa hankkia useammat kengät, useammat hanskat ja ehkä myös erilaisia kuljetuslaukkuja.

Pakolliset varusteet

Pakollisista varusteista tärkein on tietenkin kypärä, jota tarvitsee sekä moottoripyörän kuljettaja että mahdollinen kyytiläinen. Moottoripyöräilyyn tarkoittujen kypärien hinnat vaihtelevat muutamista sadoista euroista tuhansiin euroihin. On tärkeää, että kypärä on oikean kokoinen ja istuu hyvin käyttäjänsä päähän. Jos epäröit kypärän valinnassa, on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Varmista ennen ostoa myös se, että todella osaat käyttää kypärääsi, esimerkiksi kiinnittää sen oikein ja säätää visiiriä.

Kuljettajalle myös kengät hyvin tärkeä varuste. Käytä moottoripyöräilyyn vain siihen tarkoitettuja, turvallisia ja laadukkaita kenkiä, jotta vältyt loukkaantumisilta. Mahdollisten kyytiläisten kenkävalinta ei ole niin tärkeä kuin kuljettajan, mutta toki umpinaiset kengät myös kyydissä matkustavalla on hyvä idea.

Oikeanlaiset ja tarkoitukseen sopivat ajohanskat ovat myös tärkeä hankinta aloittelevalla moottoripyöräilijälle. Hyvät hanskat lämmittävät, suojaavat tuulelta ja kosteudelta ja ehkäisevät loukkaantumisia mahdollisissa kaatumisissa ja muissa onnettomuuksissa. Hanskoja saa jo muutamalla kymmenellä eurolla, mutta laadukkaisiin hanskoihin kannattaa todella panostaa. Suomen kesä on lyhyt, mutta kesäillat ovat viileitä jo elokuussa. Muutoin yö on yleensä rauhallista ajoaikaa, mutta lähestyvä syksy kannattaa huomioida kaikissa varustehankinnoissa.

Vapaaehtoiset varusteet

Laki ei edellytä erityisen ajopuvun hankkimista, mutta monet moottoripyöräilijät suosivat tietynlaista ajoasua. Kun ostat moottoripyöräilyyn suunnitellun ajopuvun, turvaat omaa asemaasi kaatumisen tai muun onnettomuuden sattuessa. Moottoripyöräilyyn tarkoitetuissa vaatteissa käytetyt materiaalit ovat kestäviä ja puvuissa on yleensä integroitu myös suojuksia, jotka vähentävät loukkaantumisen riskiä mahdollisissa kaatumisissa.

Jos aiot tehdä moottoripyörälläsi myös pidempiä reissuja, kannattaa sinun panostaa pyörään kiinnitettäviin laukkuihin. Pyörään kiinnitettävä laukku on kätevämpi ja turvallisempi vaihtoehto kuin kaikkien tavaroiden kuljettaminen selässä. Sopivan laukun valintaan vaikuttaa oleellisesti pyöräsi malli sekä se, aiotko kuljettaa pyöräsi selässä myös matkustajaa vai reissaatko pyörän päällä yksin. Ennen laukun valintaa mieti, miten paljon tavaraa haluat mukanasi kuljettaa.

Moottoripyöräilijän varusteita ja pyörän omia varusteita myyvät monet liikkeet, esimerkiksi byggmax. Ennen hankintojen tekemistä on suositeltavaa tutustua eri liikkeiden tarjontaan, vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja harkita, minkä verran olet valmis sijoittamaan moottoripyöräilyyn käyttämiisi varusteisiin.