Tiedätkö sinä, mitä tarkoittavat kirjaimet KTM? Jokainen moottoriurheilun harrastaja varmasti tietää kyseisten kirjainten tarkoituksen. Maailmanlaajuisesti suosittu KTM, eli Kronreif, Trunkenpolz, Mattighofen tarkoittaa menestynyttä ja tunnettua itävaltalaista moottoripyörien valmistukseen keskittynyttä yhtiötä.

KTM-yhtiön on perustanut itävaltalainen insinööri nimeltään Hans Trunkenpolz. Yhtiö aloitti vuonna 1953 laadukkaiden ja kauniiden moottoripyörien valmistuksen. Moottoripyörillä oli kysyntää, joten tehtaan ahkerat ja taitavat työntekijät valmistivat parhaimmillaan kolme moottoripyörää päivässä. Yhtiö laajeni ja menestyi aina vuoteen 1992, jolloin yritys ajautui pahaan konkurssiin. Seuraavaksi KTM päätettiin jakaa kolmeen erilaiseen yhtiöön.

Yhtiöt olivat nimeltään KTM Fahrrad GmbH ( polkupyörien valmistus ) KTM Sportmotocycles AG ( moottoripyörien valmistus ) ja KTM Kühler GmbH ( kämpöpattereiden valmistus. Nykyään KTM valmistaa vuosittain 80 000 moottoripyörää. Sijoittajat kiinnostuivat moottoripyöriä valmistavasta yhtiöstä ja yritys teki huikean paluun alan huipulle! Vuonna 1995 KTM osti ruotsalaisen Husaberg-yhtiön, joka lisäsi pyörien tunnettuutta ja myyntiä kaikkialla maailmassa.

KTM valmistaa sekä offroad- että katukäyttöisiä moottoripyöriä

KTM panosti offroadpyörien lisäksi muun muassa matkaenduroihin ja menestys sen kuin jatkui. Enduroharrastajien rakastamat helppokäyttöiset

matkaendurot, 950 Super Enduro, 950 Adventure ja 990 Adventure -pyörät ovat todella suosittuja.

Vuosi 2008 toi markkinoille ensimmäisen kiitellyn kilpapyörän suoraan katukäyttöön. Myydyin KTM -moottoripyörä on puolestaan offroad-, eli endurokäyttöön tarkoitettu KTM EXC 125. Menestys sen kuin jatkuu, sillä tällä hetkellä suosittujen KTM -pyörien valmistaja on myös osa tunnettua Husqvarna Motorcycles yhtiötä.

KTM tunnetaan myös aavikkoralli- ja MotoGP-piireissä

KTM -pyörät tunnetaan myös Pariisi-Dakar-aavikkorallin puolella, jossa KTM on ottanut 9 hienoa voittoa vuosina 2001-2010. Vuodesta 2003 alkaen KTM on ollut mukana myös suositussa MotoGP-luokassa. Suurin menestys KTM-yhtiölle on tullut kuitenkin enduro-, eli maastomoottoripyöräilyn ja MotoCross-pyörien puolelta. KTM-pyörillä on ajettu monia Euroopan-, maailman-, Suomen- ja Pohjoismaiden hienoja mestaruuksia. Suomalaisittain menestystä KTM-yhtiölle ovat tuoneet MotoGP-kuljettaja Mika Kallio sekä endurokuljettajat Juha Salminen, Samuli Aro sekä Marko Tarkkala. Joko sinä jo olet hankkinut hienon KTM enduron tai vaikkapa reissukäyttöön tarkoitetun matkaenduron?