Unelmien reissu

Moni motoristi haaveilee reissaavansa moottoripyörällä joko kotimaassa tai Euroopassa, ja mikäs sen parempaa aikaa suunnitella ensi kesäksi elämää suurempi tourinki kuin syksyn pimeät illat ja talven kylmä kaamosaika. Kun aletaan toden teolla haaveilla reissuun lähdöstä, aloitetaan

suunnittelu tietenkin kohdemaanosan, maan tai maiden valinnalla sekä reitin suunnittelulla. Usein motoristien unelmakohteita ovat esimerkiksi mutkittelevat vuoristotiet Alppien vuoristoissa tai kaartelevat maaseututiet Ranskan tuoksuvilla viiniseuduilla. Hyvä aloitusvinkki on lukea muiden motoristien matkakertomuksia kiinnostavilta reiteiltä, ja valita itseään kiinnostava kohde sen perusteella. Hyviä vaihtoehtoja on kuitenkin lukemattomia.

Reittisuunnittelussa esimerkiksi ilmainen Google Maps on toimiva väline. Moottoripyörällä reissatessa on hyvä muistaa että nopeus ei ole tavoite, vaan ennenkaikkea nautinnolliset reittivalinnat ja kiinnostavat välietapit. Mieluummin kannattaa valita hieman vähemmän nähtävää, kuin suunnitella tiukat aikataulut jossa pienikin muutos saa aikaan stressiä. Yleinen virhe suunnittelussa on asettaa päivittäisten ajokilometrien tavoitemäärät liian suuriksi. Levolle ja nähtävyyksistä nautiskelulle on jätettävä aikaa jotta matkasta saa mahdollisimman paljon irti. Ja aina voi tehdä ylimääräisen ex-tempore lenkin jos aikaa tuntuu olevan ylimääräistä.

Käytännön valmistelu on tärkeää

Majoitus kannattaa suunnitella reitin varrelle jo etukäteen, budjetin ja matkakohteen mukaan. Hyvä vinkki tähän on valita mahdollisuuksien mukaan majapaikka vartioidulla parkkipaikalla, tällöin säästyy kaikkien matkatavaroiden purkamiselta iltaisin. Majoituspaikkojen hakeminen, vertailu, ja varaus jopa ilman varausmaksua on nykyisin helppoa internetin ja lukuisten hotellivertailusivustojen avulla.

Vakuutukset täytyy muistaa laittaa ajan tasalle etenkin ulkomaille suuntautuvan reissun tiimoilta. Eli pyörälle otetaan kattava vakuutus joka korvaa mahdolliset tien päällä sattuvat vahingot ja hinaukset, ja myös matkustajille matkavakuutus on tärkeä muistaa. EU:n ja ETA -maiden ulkopuolelle matkustavan täytyy muistaa hankkia omalta vakuutusyhtiöltään Green card, ja samoin ajoneuvon rekisteriote tulee hommata mukaan, vaikka se ei kotimaassa enää olekaan välttämätöntä pitää ajossa mukana.

Kun reissu lähestyy, täytyy pyörä huoltaa tiptop kuntoon matkaa varten tien päällä sattuvien rikkojen minimoimiseksi. Renkaiden kunto ja urasyvyydet on hyvä tarkistaa, ja jos mennään vähänkin rajamailla tulee ne uusia, sillä kilometrejä tulee paljon, ajo-olosuhteet vaihtelevat ja painoakin on normaalia enemmän pyörän päällä. Jos kuormaa tulee pyörälle paljon, on hyvä nostaa rengaspaineita hieman normaalia kovemmaksi.

Pyörän nesteet on hyvä tarkistaa, ja tarvittaessa vaihtaa. Ketjuvetoisessa motskarissa ketjun kunto on hyvä tarkistaa ja öljytä se valmiiksi. Muista öljy mukaan. Jarrulevyjen kunto tarkistetaan, samoin ripustukset ja ja iskarit. Laukkujen kiinnitykset on hyvä tarkistaa, ja jos ne ovat helposti aukeavaa mallia hanki niihin lisäkiinnitykset. On kurja huomata laukun pudonneen kesken matkan. Muista pakata mukaan tärkeimmät työkalut ja ketjuöljy.

Matkatavaroiden pakkaaminen moottoripyörällä reissuun lähtiessä on yksi matkan haasteista, sillä tavaratila on todella rajallinen. Tilavat sivulaukut ovat paras säilytystila, ja ne tulisi pakata painoltaan tasaisesti siten että painavimmat tavarat sijoitetaan pohjalle. Takalaukku on hyvä säilytystila kevyemmille ja herkille tavaroille kuten kosmetiikalle ralph lauren ja päivittäistavaroille, ja tankkilaukkuun kannattaa sijoittaa tärkeimmät arvotavarat. Reppu on raskas selässä pidemmillä ajoilla, joten se kannattaa unohtaa moottoripyörämatkaa suunnitellessa. Jo täyteen lastatuilla laukuilla ja mahdollisesti kyydissä olevalla kumppanilla varustettuna pyörä on melkoisen raskas ajettava, ja sen ajo-ominaisuuksia kannattaakin kokeilla lastattuna ennen reissuun lähtöä.